WOZ-waarde: bezwaar tegen een te hoge WOZ
De Waardering Onroerende Zaken (WOZ-waarde) houdt ons elk jaar weer bezig. In januari of februari valt bij iedereen met een eigen huis de WOZ-beschikking op de deurmat. Hierin staat beschreven wat de WOZ-waarde van je woning is, vastgesteld door jouw gemeente. Het kan zijn dat de WOZ-waarde van je woning hoger uitvalt dan vorig jaar. Of veel minder gedaald is dan je had verwacht. Welke gevolgen heeft een hoge WOZ-waarde en kun je hier iets aan doen?
Belasting betalen op basis van WOZ-waarde
Op basis van de WOZ-waarde worden verschillende belastingen door de overheid: de gemeente, de Belastingdienst en het Waterschap. De WOZ-waarde wordt onder andere gebruikt om het eigenwoningforfait te berekenen. Daarnaast zijn onder andere de onroerendezaakbelasting (OZB) en de afvalstoffenheffing erop gebaseerd. Hoe hoger de WOZ-waarde van je huis, hoe meer je betaalt aan belastingen en heffingen.
Hoe bepaalt de gemeente de WOZ-waarde?
Het is moeilijk om precies te achterhalen hoe de gemeente aan de WOZ-waarde komt. Niet iedere woning wordt elk jaar apart opnieuw getaxeerd, dat zou te veel tijd kosten. De gemeente gebruikt er een rekenmodel voor. Hierbij wegen mee: het soort huis, in welke buurt, de ligging, de grootte en de verkoopprijs van soortgelijke woningen in de buurt. Voor de beschikking in 2013 geldt 1 januari 2012 als peildatum.
Een (te) hoge WOZ-waarde
Het kan zijn dat de WOZ-waarde van jouw woning is gestegen. Er kunnen verschillende redenen zijn voor die stijging, bijvoorbeeld een herziening op een vorige taxatie of een verbouwing. Of de waarde minder is gedaald dan je had gedacht op grond van de dalende huizenprijzen. Dat heeft tot gevolg dat je meer belasting en heffingen moet betalen. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Gelukkig kun je hier zelf iets aan doen.
Zelf controleren
Twijfel je aan de WOZ-waarde van je huis? Je kunt dit zelf controleren. Zo kun je de verkoopprijs van woningen in een bepaald postcodegebied of op een specifiek adres opvragen bij het Kadaster. Ook het taxatieverslag van jouw woning geeft inzicht. Hierin staan andere woningen die door de gemeente zijn meegenomen in de waardebepaling. Dit verslag kun je opvragen bij de gemeente. Vaak kan dit digitaal. Op deze manier kun je een inschatting maken van een, in jouw ogen meer realistische, WOZ-waarde.
Bezwaar maken
Denk je dat de gemeente het bij het verkeerde eind heeft met de WOZ-waarde van jouw woning? Dan kun je bezwaar maken. Dit moet je wel snel doen, namelijk binnen zes weken nadat je de beschikking hebt ontvangen. Je kunt dan aangeven waarom je vindt dat jouw huis minder waard is, bijvoorbeeld omdat je geen luxe badkamer en keuken hebt. Op de website van Vereniging Eigen Huis vind je een stappenplan. Je kunt er ook eerst uitrekenen hoeveel je bespaart door bezwaar te maken tegen de WOZ-beschikking.
bron:eyeopen