Huyswinckel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Huyswinckel Makelaardij Huyswinckel Zaltbommel Makelaardij Vastgoed

Woningmarkt krijgt eigen minister

Het beoogde kabinet van VVD en PvdA krijgt er in ieder geval een aparte programmaminister voor de woningmarkt en hervorming van de rijksdienst bij. Daarmee komt het totaal op dertien ministers.
Volgens bronnen rond de formatie gaat de gecreŽerde post naar de VVD, wat hun aandeel in kabinet Rutte II op zeven ministers brengt. De aparte ministerspost verraadt dat VVD en PvdA flink werk willen maken van liberalisering van de huurmarkt én van het inkrimpen van de rijksoverheid.

Donderdag werd bekend dat VVD en PvdA het inmiddels eens zijn over de financiŽle plannen uit het regeerakkoord. Dat wil niet zeggen dat ze het al eens zijn over de complete tekst van het regeerakkoord, maar inmiddels zijn enkele onderhandelingsresultaten naar buiten gekomen.

Zorgpremies
Naast de verdere beperking van de hypotheekrenteaftrek zullen de zorgpremies inkomensafhankelijk worden gemaakt. Het bedrijfsleven staat een lastenverzwaring te wachten. De versoepeling van het ontslagrecht zal worden terugedraaid. Het leenstelsel voor studenten gaat niet ten koste van de aanvullende beurs.

Bij de PvdA zijn er opvallende namen onder de kandidaatministers. Als vicepremier en minister van Onderwijs wordt de Amsterdamse wethouder Asscher genoemd. De andere, nieuwe post van minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking gaat naar oud-PvdA-voorzitter Ploumen. De zware post van FinanciŽn zou gaan naar vicefractievoorzitter Dijsselbloem.

VVD-ministers
Bij de VVD keren de meeste ministers terug, behalve Rosenthal (Buitenlandse Zaken). Fractievoorzitter Blok en informateur Kamp knokken nog om Economische Zaken, zo wordt gemeld.

De VVD gaat samen met de PvdA de hypotheekrente ook voor bestaande gevallen beperken. Vanaf 2014 wordt de maximale aftrek jaarlijks met een half procent verminderd, meldt De Telegraaf.Huizenbezitters die nu in het hoogste belastingtarief vallen zullen het meest merken van de beperking van de fiscale stimulans van de huidige maximale 52 procent naar 38 procent.

Beperking aftrek
Gisteravond meldde RTL al dat de verdere beperking van de hypotheekrenteaftrek één van de maatregelen is die de onderhandelaars van VVD en PvdA overeen zijn gekomen en vandaag voor doorrekening naar het Centraal Planbureau hebben gestuurd.

Woensdag schreef De Telegraaf dat er zou worden gesproken over verdere hypotheekrenteaftrek. De krant beschreef een scenario waarin huizenbezitters die al voor 1 januari 2013 een aflossingsvrije hypotheek hebben afgesloten stapsgewijs mogen aftrekken. Dit zou na een overgangsperiode moeten worden ingevoerd.

Volgens RTL Nieuws hebben VVD en PvdA besloten dat naast verdere beperking van de hypotheekrenteaftrek zorgpremies ook deels inkomensafhankelijk worden. Daarnaast komt er een lastenverzwaring voor het bedrijfsleven.

Contouren regeerakkoord
Naast RTL Nieuws gaf ook NRC Handelsblad donderdag al een voorzetje door de zogenaamde contouren van het akkoord op een rij te zetten: een pro-Europese houding, een nivellerende inkomenspolitiek, bijvoorbeeld door de zorgpremie inkomensafhankelijk te maken; het schrappen van bedrijfssubsidies en invoeren van hogere werkgeverslasten, bijvoorbeeld door werkgevers meer sociale premies te laten betalen; beperkte verlaging van de hypotheekrenteaftrek voor lopende aflossingsvrije hypotheken.

Onderhandelen gaat door
BNR's Hans Verbeek is voorzichtiger. Hij wil zich nog niet wagen aan voorspellingen: "Er is veel uitgelekt, maar het zijn allemaal losse punten. Het belangrijkste is dat ze eruit zijn. En dan kunnen we spreken van zeer snelle onderhandelingen.Ē En verder: "Er wordt dooronderhandeld tot dat er een totaal akkoord is. Voor morgen staan er gewoon weer onderhandelingen gepland."
bron: bnr

     
 
   ► nieuwsoverzicht