Huyswinckel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Huyswinckel Makelaardij Huyswinckel Zaltbommel Makelaardij Vastgoed

Woning kopen: nu of nooit

foto: ANPDe verwachting is dat banken de rente voor nieuwe hypotheken zullen verlagen, waar-door ook woonlasten dalen.

Goed nieuws voor huizenkopers: hypotheken worden goedkoper. Dat heeft te maken met het provisieverbod op hypotheken en verzekeringen dat per 1 januari 2013 ingaat. Banken mogen adviseurs dan geen provisie meer betalen als die een nieuwe klant binnenbrengen. Als de banken dit voordeel gunnen aan de klant en het geld niet in eigen zak steken, kan hierdoor de hypotheekrente naar beneden. De andere kant van de medaille is dat klanten voortaan zelf de rekening van de hypotheekadviseur moeten betalen.

Bankverzekeraar ASR nam onlangs het voortouw en verlaagde de rente voor een nieuwe hypotheek met 0,2 procent. Afgelopen week volgde Argenta, een Belgische bank die actief is op de Nederlandse markt. Argenta verlaagde haar hypotheektarief naar 4,2 procent voor hypotheken met een rentelooptijd van tien jaar. De verwachting is dat meer banken dit voorbeeld zullen gaan volgen. Daarmee ziet het er naar uit dat de toch al lage hypotheekrente en daarmee de woonlasten per maand - verder zullen gaan dalen.

Omdat woningen de laatste tijd aanzienlijk goedkoper zijn geworden, komen de maandlasten voor een koopwoning nu lager te liggen dan in 1999, het absolute topjaar in de woningverkoop. Volgens recente cijfers van het Kadaster is de prijs voor de gemiddelde woning in Nederland gezakt naar 214.075 euro. Om zowel de koopsom als de kosten te financieren heeft een jong stel zoals Simon en Natascha van de Berg daarvoor een hypotheek nodig van circa 225.000 euro en krijgen ze mits hun inkomen toereikend is bovendien Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Op basis van de huidige rente van 4,2 procent betalen ze bij een dergelijke hypotheeksom jaarlijks 9.450 euro aan rente. Per maand komt dat neer op 787,50 euro. Na aftrek van het belastingvoordeel blijft een netto maandelijkse rentelast over van 501,66 euro. Simon en Natascha betalen nu 626 euro huur voor hun appartementje. Tot nu toe durfden ze de stap om een eigen huis te kopen niet te zetten, maar als de hypotheekadviseur hen dit rekensommetje voorlegt raken ze er al snel van overtuigd dat ze nu moeten toeslaan. Ze hoeven geen eigen woning te verkopen en er is keus genoeg.
bron: metro

     
 
   ► nieuwsoverzicht