Huyswinckel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Huyswinckel Makelaardij Huyswinckel Zaltbommel Makelaardij Vastgoed

Meer vertrouwen van huizenkopers in woningmarkt

Het vertrouwen van huizenkopers in de woningmarkt blijft toenemen. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van eigen de Eigen Huis Marktindicator. Daarmee zet de stijgende trend sinds 2012 door. De stijgende lijn is ook terug te zien in het aantal hypotheek aanvragen. De hypotheekaanvragen zijn in oktober maar liefst met 58% gestegen in vergelijking met vorig jaar. In de afgelopen maand zijn ongeveer 24.500 hypotheekaanvragen over de lijn gegaan bij Hypotheken Data Netwerk (HDN). 'We zitten met de maand oktober alleen al op de helft van het totaal aantal uit 2013 in Q4’, geeft directeur HDN Dorine van Basten aan.

VEH: Positief vertrouwen in woningmarkt

Nederlanders krijgen weer meer vertrouwen in de huizenmarkt. Sterker nog voor het eerst in tien jaar is het vertrouwen in de woningmarkt weer positief. Dit blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator van VEH. De Eigen Huis Marktindicator stijgt in oktober naar een waarde van103, en daarmee komt de waarde boven de neutrale waarde van 100 uit.

De dalende hypotheekrente en de stijgende huizenprijzen zijn de belangrijkste drijfveren achter de positieve trend op de woningmarkt.

Hypotheekaanvragen
Dit zien we ook terug in het aantal hypotheekaanvragen. Na de zomer was de stijgende lijn van voor de vakantieperiode al weer opgepakt en deze loopt ook in oktober gestaag door. In de afgelopen maand zijn namelijk ongeveer 24.500 hypotheekaanvragen over de lijn gegaan bij HDN. Dit is een stijging van iets meer dan 20% ten opzichte van de maand september. Wanneer de vergelijking gemaakt wordt met dezelfde maand (oktober) van vorig jaar is er sprake van een stijging van maar liefst 58%.

Deze stijging is niet alleen zichtbaar bij het aantal hypotheekaanvragen. ‘Bij alle HDN berichten zien wij een stijging in de aantallen’, aldus Dorine van Basten, directeur HDN. Zo is bijvoorbeeld ook het gebruik van het digitale documentbericht flink gestegen ten opzichte van vorige maand, en hebben ook het kredietbericht, mutatie- en het verzekeringsbericht een behoorlijke groei laten zien deze maand.

De toename in het aantal hypotheekaanvragen is een goed begin van het laatste kwartaal van dit jaar. Vorig jaar stond de teller van Q4 op een totaal van zo’n 50.000 hypotheekaanvragen. ‘De verwachting is dat we hier in dit kwartaal ruimschoots overheen zullen gaan; we zitten met de maand oktober alleen al op de helft van het totaal aantal uit 2013 in Q4’, geeft Dorine van Basten aan.

HDN verwerkt ongeveer 70 % van de hypotheekaanvragen die adviseurs naar geldverstrekkers sturen. Daarmee is HDN een goede graadmeter voor ontwikkelingen in de hypotheekmarkt.

bron: banken.nl

 
   ► nieuwsoverzicht