Huyswinckel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Huyswinckel Makelaardij Huyswinckel Zaltbommel Makelaardij Vastgoed

Beprijzen huis moet anders

De woningmarkt wordt gefrustreerd, omdat de waarde van huizen verkeerd wordt vastgesteld. Het bepalen van de prijs van een enkele woning gebeurt steeds vaker via modellen, zonder mee te wegen of het op een mooie plek staat of goed onderhouden is.

Dit is niet realistisch, volgens Hans van der Ploeg, directeur van vereniging VBO Makelaar. Hij luidt de noodklok. „Het dwarsboomt niet alleen de woningmarkt, maar is ook een financiële strop voor individuele huizenbezitters.”
Het modelmatig waarderen van woningen zit hem dwars. „Als controlemiddel is het prima, maar het wordt een probleem als emotionele waarden zoals bijvoorbeeld de locatie of het onderhoud niet meegewogen worden.” Zo stellen gemeenten de waardering onroerende zaken (WOZ) vast aan de hand van historische transacties van vergelijkbare woningen in een wijk, waarvan de gemiddelde waarde genomen wordt, zo stelt hij. Van der Ploeg vindt dat de waardering niet uitsluitend moet plaatsvinden op basis van de historische waarde, maar vooral op vierkante meters, energieverbruik, locatie en onderhoud.
bron:de telegraaf
 
   ► nieuwsoverzicht