Huyswinckel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Huyswinckel Makelaardij Huyswinckel Zaltbommel Makelaardij Vastgoed

Tweede Kamer stemt in met Belastingplan 2013

De verplichte aflossing op de hypotheek, de verhoging van de assurantiebelasting en de renteaftrek voor restschuld zijn over minder dan zes weken een feit. De maatregelen zijn onderdeel van het Belastingplan 2013 waarmee de Tweede Kamer gisteren heeft ingestemd.

De grote maatregelen in het belastingplan zijn al uitvoerig belicht en bevochten door brancheorganisaties en de oppositiepartijen in de huidige en voorgaande kabinetsperiode. Zo krijgen mensen die vanaf 1 januari een nieuwe hypotheek afsluiten alleen renteaftrek als die lening in 30 jaar volledig en ten minste annuÔtair wordt afgelost. Zijn er restschulden dan mag de rente hierop vanaf volgend jaar 10 jaar lang worden afgetrokken, tenminste, als de restschuld is ontstaan door verkoop van een woning in de periode van 29 oktober 2012 tot en met 31 december 2017. Ook de door het nieuwe kabinet Rutte ingevoerde verhoging van de assurantiebelasting naar 21% is vanaf 1 januari een feit, ondanks een later teruggedraaide geste van staatssecretaris Weekers om de verhoging pas per 1 april in te laten gaan. De beloning van assurantietussenpersonen is bovendien niet langer fiscaal aftrekbaar.

Andere wijzigingen van het oorspronkelijke Belastingplan 2013 krijgen ook groen licht van het parlement. Zo vallen levenslooptegoeden eerder vrij en kan volgend jaar eenmalig het hele tegoed belastingvriendelijk worden opgenomen. In de nieuwe regelgeving zijn ook kleinere maatregelen opgenomen die aanmerkelijke financiŽle gevolgen kunnen hebben voor consumenten. Zo kan de belastingdienst fraudeurs die tweemaal de fout in gaan bij de Toeslagen straks een boete van 150% opleggen. De termijn waarin een vermindering van overdrachtsbelasting geclaimd kan worden bij doorverkoop van een woning of bedrijfspand, wordt tijdelijk verlengd van 6 naar 36 maanden. Het lage tarief in de overdrachtsbelasting geldt vanaf 2013 ook voor zogeheten aanhorigheden die later verkregen worden, zoals de tuin, garages en schuren.
bron: am

     
 
   ► nieuwsoverzicht