Huyswinckel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Huyswinckel Makelaardij Huyswinckel Zaltbommel Makelaardij Vastgoed

Sterkste herstel huizenmarkt in Zuid-West Gelderland

Zuidwest-Gelderland had de afgelopen twaalf maanden procentueel de sterkste groei van de huizenmarkt. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland in het aanbod en de verkopen op woningverkoopsite Funda.
Ten opzichte van vorig jaar namen de huisverkopen in Rivierenland met 28% toe. Makelaars in de regio herkennen de groei, maar waarschuwen dat het nog steeds om relatief lage aantallen gaat.
Op de tweede plaats komt de Veluwe met 26% groei, nipt gevolgd door de Achterhoek. De regio Arnhem/Nijmegen zag met 21% de minste toename ten opzichte van vorig jaar. Waarschijnlijke oorzaak daarvan is dat de huizenmarkt in Arnhem en Nijmegen minder zware klappen heeft opgelopen dan de andere Gelderse regio's.

5e maand op rij van groei
Voor de vijfde maand op rij werden er in Gelderland meer huizen verkocht dan in dezelfde maand vorig jaar. Gelderse makelaars reageren voorzichtig positief. Gerben Hartkamp van Midden Nederland Makelaars op de Veluwe: 'We zijn er nog niet, maar de markt ontwikkelt zich goed.'
'De sfeer rondom het kopen van een huis is weer positief. Mensen laten ook op social media weer zien dat ze een huis gekocht hebben', zegt Frank Lanting van REBO ERA Makelaars die onder andere in de Achterhoek zitten.
Het zijn vooral starters en huurders die de koopmarkt opkomen. En dan met name in het lage segment, zo blijkt uit de laatste kwartaalcijfers van de NVM.


Lage hypotheekrente, hoge huur en vertrouwen
Oorzaken van de aanhoudende groei zijn volgens makelaars de lage hypotheekrente en het groeiende vertrouwen in de huizenmarkt. 'De mensen weten dat de bodem bereikt is, ze hoeven dus niet meer te wachten met kopen', aldus een makelaar uit Tiel. Ook de hoge huurprijzen zorgen ervoor dat mensen toch besluiten te gaan kopen.
Makelaars zien ook een positief effect van de regeling waarbij ouders tot 100.000 euro belastingvrij mogen schenken aan hun kinderen voor de koop of verbouw van een huis. Verder worden de positieve berichten in de media genoemd als een oorzaak van vertrouwen. 


Restschuld knelpunt
De restschuld door de waardedaling van huizen is nog wel een knelpunt. Daardoor wachten sommige doorstromers nog met de verkoop van hun huis. 'Het zou fijn zijn als de banken iets soepeler worden met kredietverstrekking', vindt makelaar Rick Zeedijk uit Tiel.
Ook bij de dure woningen is nog een probleem volgens een makelaar Hartkamp: 'Die markt zal niet zomaar aantrekken. De spelregels zijn veranderd, mensen kunnen een lagere hypotheek krijgen dan vroeger.' Verschillende makelaars verwachten dat de dure huizen vanaf zo'n 5 ton daarom nog in prijs moeten zakken.
Met name in de Achterhoek staan relatief veel duurdere moeilijk verkoopbare huizen.

bron: Omroep Gelderland

 
   ► nieuwsoverzicht