Huyswinckel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Huyswinckel Makelaardij Huyswinckel Zaltbommel Makelaardij Vastgoed

Profiel Stef Blok, nieuwe minister Wonen

De gedreven en hyperactieve Stef Blok neemt het werk in de Tweede Kamer zeer serieus, maar doet dat in veel gevallen met droge humor. "Als liberalen zitten wij nooit zo zwaar in het leven", zei de VVD'er ooit.

Blok wordt minister voor Wonen en Rijksdienst en mag in die rol de strijd aangaan met de gevestigde belangen van woningbouwcorporaties. Ook heeft hij de zware taak om de woningmarkt in beweging te krijgen, met als prominent middel de beperking van de hypotheekrenteaftrek. Als VVD'er heeft Blok jarenlang de renteaftrek beschermd.

Stephanus Abraham Blok werd op 10 december 1964 geboren in Emmeloord, de hoofdstad van de Noordoostpolder. Na het gymnasium-B in Leiden te hebben doorlopen, studeerde hij bedrijfskunde in Groningen en deed zijn afstudeeronderzoek in 1988 aan de bank Société Générale in Parijs.

Voordat Blok Kamerlid werd, werkte hij tien jaar bij ABN Amro. Daarnaast was hij tussen 1994 en 1998 fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad van Nieuwkoop.

Sinds 1998 is de liberaal lid van de Tweede Kamer en noemde dat "de mooiste baan die er is''. Hij voerde in het parlement het woord over sociale zaken, pensioenen en rijksuitgaven.

Van eind 2002 tot het najaar van 2004 was Blok voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie die het integratiebeleid onder de loep nam. Hoe serieus hij zijn werk als Kamerlid neemt, bleek wel uit zijn teleurstelling over de toon van het politieke debat over de conclusies van zijn onderzoekscommissie.

Blok werd bij het aantreden in 2010 van het eerste kabinet-Rutte fractievoorzitter van de VVD en toonde zich in die rol een trouwe helper van partijleider en premier Mark Rutte. De afgelopen weken was Blok secondant van Rutte aan de formatietafel. Het ministerschap wordt gezien als een beloning voor jaren van trouwe dienst.

Blok is getrouwd en heeft een zoon. Zijn hyperactiviteit zet hij nadrukkelijk niet alleen in voor de politiek, ook al lijkt dat misschien zo voor de buitenwereld, maar ook voor zijn gezin en sport zoals zeilen, hardlopen en bergsport.
bron:nvm

     
 
   ► nieuwsoverzicht