Huyswinckel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Huyswinckel Makelaardij Huyswinckel Zaltbommel Makelaardij Vastgoed

Signalen herstel woningmarkt VS

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de Amerikaanse woningmarkt definitief uit het dal is gekropen. De woningprijzen in de Verenigde Staten zijn flink gestegen, net als het aantal woningverkopen en bouwvergunningen. Zo zijn de prijzen in het tweede kwartaal met 6,9 procent gestegen vergeleken met het eerste kwartaal van 2012, blijkt uit de S&P/Case-Shiller index. Deze index omvat 80 procent van de Amerikaanse woningmarkt.

De prijsstijging in de tien grootste steden bedroeg op kwartaalbasis 5,8 procent en 6 procent in de twintig grootste steden. Tegenover CNN stelt S&P dat ‘we getuige zijn van een duurzaam herstel’. ‘Dit kan eindelijk de ommekeer betekenen’, aldus een S&P-woordvoerder.

Op jaarbasis was de prijsstijging overigens minder indrukwekkend maar wel groter dan analisten hadden verwacht. In het tweede kwartaal kwam de nationale woningprijsindex uit op een stijging van 1,2 procent vergeleken met dezelfde periode in 2011. Gisteren meldde de Amerikaanse makelaarsbranche dat het aantal woningverkopen in de VS in juli met 2,4 procent op maandbasis is gestegen. Eerder bleek dat het aantal nieuwe woningverkopen in juli een kwart hoger lag vergeleken met juli 2011. Het aantal bestaande woningverkopen steeg op jaarbasis met 10 procent. Daarnaast vroegen projectontwikkelaars in juli 30 procent meer vergunningen aan dan een jaar eerder.

Het herstel van de Amerikaanse woningmarkt is al eerder aangekondigd. Al in 2010 zagen economen een ommekeer. Toen president Obama het kostbare stimuleringsprogramma voor starters op de woningmarkt beëindigde, stortten de woningverkopen en -prijzen weer in. In totaal zijn Amerikaanse woningen sinds medio 2006 bijna 40 procent in waarde gedaald. De Amerikaanse woningcrash veroorzaakte vanaf 2007 de kredietcrisis doordat Amerikaanse zakenbanken pakketjes slechte woninghypotheken hadden verkocht. De kredietcrisis bereikte Europa in februari 2007 toen de Britse bank HSBC plotseling 10,5 miljard dollar moest afschrijven op ‘subprime mortgages’.
bron: vastgoedmarkt
 
   ► nieuwsoverzicht