Huyswinckel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Huyswinckel Makelaardij Huyswinckel Zaltbommel Makelaardij Vastgoed

Pensioenfondsen willen investeren in hypotheken en energie

Nederlandse pensioenfondsen zijn bereid om miljarden meer in eigen land te investeren. En wel in hypotheken, energiezuinige woningen, infrastructuur en energie. Maar zij willen dan wel garanties van de overheid. Daar blijft het kabinet tegen aanhikken.

Het kabinet en veel economische sectoren kijken gretig naar de Nederlandse pensioenpotten. Sinds het uitbreken van de crisis roepen zij de pensioenfondsen steeds harder op een groter deel van hun vermogen in eigen land te investeren. Door miljarden te stoppen in hypotheken, wegen, woningen en duurzame energie zouden de fondsen het economisch herstel flink kunnen aanjagen.

Hypotheekakkoord blijft uit
De fondsen presenteerden gisteren plannen op al die terreinen aan een delegatie van het kabinet. Die reageerde enthousiast op de plannen. Maar een stevig struikelblok blijven de overheidsgaranties die de fondsen willen om eventuele verliezen af te dekken. "Het kan niet zo zijn dat – omdat het crisis is – de overheid van allerlei instellingen, bedrijven en beleggers de risico’s gaat dragen”, stelde minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA).
Eigenlijk zouden de partijen deze week een akkoord bekend maken over investeringen in hypotheken met een Nationale Hypotheek Garantie. De commissie-Van Dijkhuizen had eerder de contouren van zo’n akkoord getekend. Deze extra beleggingen zouden hypotheken voordeliger moeten maken voor huizenkopers en de banken meer financiële speelruimte geven voor kredietverlening. Maar de partijen konden niet op tijd zo’n akkoord sluiten.

Rijksbegroting voor 2014
Minister Dijsselbloem sprak de hoop uit het alsnog eens te worden met de pensioenfondsen. Maar dat moet dan liefst wel vrij snel. Zo’n hypotheekakkoord heeft gevolgen voor de rijksbegroting voor 2014. Die moet volgende maand gereed zijn.
bron:nvm

makelaar zaltbommel huyswinckel facebook     makelaar zaltbommel huyswinckel twitter
 
   ► nieuwsoverzicht