Ouderen kunnen overwaarde niet verzilveren
Oudere huizenbezitters hebben vrijwel geen mogelijkheden de overwaarde in hun koopwoning te verzilveren, terwijl zij dat geld steeds vaker nodig hebben om zorg van te betalen en hun dalende pensioen aan te vullen. Het aantal aanbieders van 'opeethypotheken' is de laatste jaren drastisch gedaald.
'We krijgen steeds meer telefoontjes van leden die zeggen: Ik heb mijn hele leven gespaard, maar die 4 ton gaat straks in zijn geheel naar mijn erfgenamen. Nu ik het geld nodig heb, kan ik er niet bij,' vertelt Hans André de la Porte, woordvoerder van Vereniging Eigen Huis (VEH).
Volgens het CBS hebben rond de 300.000 Nederlandse huishoudens een laag inkomen, maar een groot vermogen. De la Porte: 'Dat vermogen, vaak enkele tonnen, staat niet op een bankrekening, maar zit vast in hun huis.' Onder de 'vermogende armen' zijn relatief veel 65-plussers. Zij wonen meestal al lange tijd in hun huidige woning, die zij met een lage hypotheek hebben gekocht in de tijd dat huizen nog goedkoop waren.
Tien jaar geleden waren er voor huizenbezitters volop mogelijkheden de overwaarde te verzilveren. Als gevolg van de kredietcrisis en een beperking van de hypotheekrenteaftrek zijn die de laatste jaren opgedroogd. Tegelijkertijd krimpen de pensioenen en stijgen de zorgkosten.
Bakstenen vermogen
Uit onderzoek blijkt dat steeds meer ouderen tot op hoge leeftijd zelfstandig willen blijven wonen. Op een gegeven moment hebben zij dan behoefte aan huis- houdelijke hulp of verpleging aan huis. Vanwege de bezuinigingen op de AWBZ zullen ouderen een groter deel van die zorg uit eigen zak moeten betalen. Velen zullen daar niet toe in staat zijn, tenzij ze hun bakstenen vermogen kunnen aanspreken.
De enige manier om dat te doen, is het huis verkopen, maar dat doen ouderen niet graag. Uit enquêtes blijkt dat zij doorgaans erg gehecht zijn aan de stek waar ze al decennia wonen, waar hun kinderen zijn opgegroeid en waar zij hun sociale contacten hebben. Van alle leeftijdsgroepen verhuizen 65-plussers het minst.
De overheid ziet hierdoor problemen opdoemen. In de Miljoenennota signaleerde het demissionaire kabinet de kwestie. Vandaag wordt daarom met steun van de rijksoverheid de Taskforce Verzilveren opgericht. Deze groep deskundigen en belanghebbenden moet de financiële wensen van gepensioneerden in kaart brengen en nieuwe manieren bedenken waarop zij hun overwaarde kunnen vrijspelen.
Naast de VEH zitten verzekeraar Achmea, hypotheekverstrekker Obvion, het ministerie van Binnenlandse Zaken, de koepel van ouderenorganisaties CSO en pensioenfondsbeheerders PGGM en APG aan tafel.
bron: volkskrant