Huyswinckel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Huyswinckel Makelaardij Huyswinckel Zaltbommel Makelaardij Vastgoed

'Nieuwe kabinet moet ingrijpen op huizenmarkt'

Een opeenstapeling van nieuwe regels voor huizenkopers betekent 'de doodsteek voor de huizenmarkt'. Een nieuw kabinet moet daarom ingrijpen. Dat staat in een brief van Vereniging Eigen Huis (VEH) die maandag verzonden wordt aan de informateurs Henk Kamp en Wouter Bos. De brief is in handen van De Telegraaf.

De belangenorganisatie voor huizenbezitters doelt op het verplicht annuÔtair aflossen, het betalen voor hypotheekadvies en de versobering van de Nationale Hypotheek Garantie. "De berg aan nieuwe maatregelen dreigt de woningmarkt vanaf volgend jaar diep in de afgrond te duwen", oordeelt de vereniging.

VEH wil dat het kabinet met een palet aan nieuwe maatregelen de woningmarkt weer op gang helpt. Winstmarges op hypotheken moeten gemaximaliseerd worden, zodat de maandlasten omlaag gaan. Concurrentie op de hypotheekmarkt moet bevorderd worden, onder meer door banken met staatssteun weer te laten prijsvechten. Dat is nu verboden door de Europese Commissie.

Starters moeten op gang geholpen worden door hun tijdelijk steun te verlenen, wil de belangenvereniging. Tot slot moet het toezicht van de Autoriteit FinanciŽle Markten minder streng worden, zodat banken ook voor zzp'ers en flexwerkers maatwerk kunnen leveren. "Die controleert nu achteraf of iets acceptabel is", zegt manager belangenbehartiging Nico Stolwijk. "Banken zijn daardoor zo voorzichtig dat het vaker nee dan ja is."
bron: economie

     
 
   ► nieuwsoverzicht