Huyswinckel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Huyswinckel Makelaardij Huyswinckel Zaltbommel Makelaardij Vastgoed

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) onderzoekt opnieuw de hypotheekmarkt.

Dat zei de NMa vrijdagavond in een uitzending van Zembla. Het tv-programma citeert uit een briefwisseling tussen de NMa en Kroes uit 2009 en 2010.

De NMa heeft Neelie Kroes en de Europese Commissie (EC) najaar 2009 gewaarschuwd voor een rampzalig gebrek aan concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt. Dat zou gebeuren als de EC banken een ‘stuntverbod’ zou opleggen wegens het ontvangen van staatssteun. Kroes, destijds eurocommissaris voor Mededinging, bood ING aan daarop toch op prijs te kunnen concurreren op de hypotheekmarkt.

ING wees die concessie echter af, omdat Kroes als tegenprestatie een strikter stuntverbod voor de inmiddels verkochte internetdochter ING Direct eiste. Na die afwijzing zette Kroes de strenge voorwaarden door. De Europese Commissie bepaalde dat banken met staatssteun niet meer mochten prijsstunten op de hypotheek- en spaarmarkt. In Nederland kregen behalve ING ook ABN Amro en Aegon dit verbod opgelegd. Waar de NMa voor waarschuwde, gebeurde vervolgens. Door een gebrek aan concurrentie stegen de rentetarieven voor hypotheken en boeken banken hogere marges op hun hypotheken.

Volgens Zembla ligt de Nederlandse hypotheekrente daardoor nu ongeveer 0,8 procentpunt hoger dan in andere Europese landen. Vóór de crisis lagen de rentetarieven nog op hetzelfde niveau of slechts marginaal hoger. Overigens steunde Wouter Bos, toenmalig minister van Financiën, het ING-besluit. Hierdoor hebben Nederlandse banken miljarden meer winst gemaakt en betalen woningkopers honderden tot duizenden euro's per jaar extra voor hun hypotheek, zei Maarten Pieter Schinkel, hoogleraar Mededinging van de Universiteit van Amsterdam, tegen Zembla.

De banken houden echter vol dat de hogere Nederlandse hypotheekrente andere oorzaken heeft. Ze wijzen vooral op het financieringsgat waarmee Nederlandse banken kampen: het verschil tussen het uitstaande hypotheekbedrag (670 miljard euro) en het particuliere spaartegoed van 332 miljard euro. Dit verschil moeten banken op de internationale kapitaalmarkt ophalen, maar vanwege internationale twijfel over de woningmarkt betalen banken een hogere risicopremie.
bron: participaties

     
 
   ► nieuwsoverzicht