Huyswinckel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Huyswinckel Makelaardij Huyswinckel Zaltbommel Makelaardij Vastgoed

ING ziet af van verhoging opslag hypotheekrente

ING heeft een geplande verhoging van de opslag op de variabele hypotheekrente afgeblazen. De verhoging was enkele maanden geleden aangekondigd, maar leverde veel protest op van klanten en marktpartijen, waaronder de stichting Stop de banken. Die bereidt tegen ABN Amro een rechtszaak voor over een verhoging van de variabele rente. 

ING kondigde in mei aan dat per 1 augustus de opslag voor hypotheken met een leningdeel met variabele rente (aangevraagd na 1 juni 2009) met 0,35 procent zou worden verhoogd tot 2,75 procent. De verhoging zou zo'n 19.000 klanten treffen. Achterliggende reden waren de gestegen financieringskosten. "Hierdoor nam ook de kostprijs voor hypotheken met een variabele rente toe, wat leidde tot het voornemen om een deel van die kosten door te berekenen in een hogere opslag voor variabele hypotheken", aldus ING.

Tegen de verhoging kwam onder meer de stichting 'Stop de banken' in het geweer. Wel is voor nieuwe klanten het variabele leningdeel gemaximeerd op 25 procent (was 50 procent) van de hoofdsom.

Stop de banken is ook in gesprek met ABN Amro, die de opslag op het Euribor-tarief heeft verdubbeld tot 2 procent. Dat heeft nog geen resultaat opgeleverd.

Uit de Rentebarometer van Vereniging Eigen Huis blijkt dat Nederlandse banken hun klanten een kwart meer hypotheekrente berekenen dan nodig is. Vereniging Eigen Huis vindt dit onacceptabel en dringt bij de NMa aan op actie.
bron: nvm
 
   ► nieuwsoverzicht