Huyswinckel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Huyswinckel Makelaardij Huyswinckel Zaltbommel Makelaardij Vastgoed

Gemeente schat waarde woningen opnieuw lager in

Opnieuw is de gemiddelde WOZ-waarde gedaald. Volgens de Wet waardering onroerende zaken (WOZ) is de doorsnee woningwaarde op 1 januari 2012 uitgekomen op 232 duizend euro. Dat is 2 procent lager dan vorig jaar. Hiermee ligt de WOZ-waarde op hetzelfde niveau als vier jaar geleden.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De WOZ-waarde van een huis is de door de gemeente vastgestelde waarde van een huis, op basis van onder meer omvang, bouwjaar en verkoopprijzen in de buurt. Op basis daarvan bepaalt de gemeente de belasting die huiseigenaren moeten betalen.

Bijna overal in Nederland is de daling zichtbaar. De daling was het sterkst in de gemeente Montferland. In deze Gelderse plaats nam de gemiddelde woningwaarde af met 9 procent. Slechts in 2 procent van de gemeenten is een stijging te zien. Zo steeg de WOZ-waarde in Amsterdam van 249.000 naar 250.000 euro, ook al dalen de huizenprijzen ook hier. Volgens een woordvoerder van het CBS is dat niet zo verassend. De belangrijkste oorzaak hiervoor is dat de peildatum voor de WOZ-waarde altijd 1 januari is van het voorafgaande jaar. Prijsschommelingen komen dus met vertraging terecht in de WOZ-waarde.

In de provincie Utrecht is de WOZ-waarde met 276 duizend euro het hoogst van alle provincies. Het laagst is de gemiddelde woningwaarde in de provincie Groningen met 175 duizend euro. Het hardst daalden de woningwaarden in Limburg en Gelderland, met 3 en 2 procent. De duurste gemeente is Bloemendaal. Daar worden huizen gemiddeld op 630.000 euro geschat. Het laagst is de WOZ-waarde in Heerlen. Hier is de waarde gemiddeld 133.000 euro.

De WOZ-waarde zal normaal gesproken nog verder dalen. De huizenprijs bereikte al in 2008 haar piek en daalt sindsdien elk jaar, met zo'n 13 procent in totaal tot nu toe. De WOZ-waarde is nog geen 5 procent gezakt.
bron:trouw
 
   ► nieuwsoverzicht