Huyswinckel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Huyswinckel Makelaardij Huyswinckel Zaltbommel Makelaardij Vastgoed

Garages, tuinen en schuren ook onder lage tarief overdrachtsbelasting

In het Wetsvoorstel Belastingplan 2013 wordt voorgesteld het begrip 'woning' uit te breiden met zogeheten aanhorigheden zoals garages, tuinen en schuren. Onder de huidige regelgeving geldt het lage 2%-tarief voor de overdrachtsbelasting uitsluitend voor woningen. Bij latere aanschaf van een garage of een stuk grond dat tot de eigen woning gaat behoren is het 6%-tarief van toepassing. Wordt het wetsvoorstel aangenomen, dan zal ook voor deze zogeheten aanhorigheden het 2%-tarief van toepassing zijn.

Van belang is te bezien of deze aanhorigheden inderdaad tot de eigen woning gaan behoren. In zijn algemeenheid kan worden gesteld dat het kenmerk van een 'aanhorigheid' is, dat het bij de woning hoort en dat het daarmee in gebruik is. Een feitelijke verbondenheid is niet vereist; zo kan een garage met tuin, die van de woning is gescheiden door een sloot, 'behoren' bij de woning.
Uit jurisprudentie komt onder meer naar voren dat voor de beantwoording van de vraag of een garage bij een woning behoort diverse omstandigheden van belang kunnen zijn. Bijvoorbeeld de afstand tussen de woning en de garage, de bouwkundige situatie waarbij met name een rol kan spelen of de garage met de woning in één bouwblok of in hetzelfde wooncomplex is gelegen en de bereikbaarheid van de garage vanuit de woning of vanaf de daarbij behorende grond.
bron: pleinplus

     
 
   ► nieuwsoverzicht