Huyswinckel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Huyswinckel Makelaardij Huyswinckel Zaltbommel Makelaardij Vastgoed

'Bouw neemt btw-verhoging voor eigen rekening'

De btw-verhoging van 19 naar 21 procent per 1 oktober komt voor een deel uit de zak van de ondernemer. In alle consumentensectoren zijn er ondernemers die pas vanaf 2013 prijsverhogingen aan de consument doorvoeren, zo blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau.

Vooral voor het non-food segment in de detailhandel en de bouw lijkt een 1-op-1 doorberekening per 1 oktober uitgesloten. Beide hebben al last van de lage koopbereidheid en hevige (prijs)concurrentie. Daar komt bij dat de maatregel de concurrentiepositie van nieuwbouwwoningen verder verslechtert.

Voor de detailhandel non-food zorgt de invoering tijdens het seizoen dat er wordt ingeteerd op de marge. Direct doorvoeren van het 21 procent tarief in de prijzen houdt het risico in dat ondernemers zich voor korte termijn uit de markt prijzen.

Vooral voor nieuwbouwwoningen en andere duurzame goederen is de koopbereidheid op dit moment zo gering dat een prijsstijging potentiŽle kopers verder afschrikt. Benadrukken dat men tijdelijk tegen het oude tarief blijft verkopen stemt de klant mogelijk positiever in de laatste maanden van dit jaar.

Ook stimuleren ondernemers met die maatregel een anticipatie-effect waardoor klanten hun (grote) aankopen naar voren halen om nog van de oude prijs te profiteren. Voor ondernemers die goederen of diensten verkopen waar alternatieven voor zijn (substitutie) bestaat het risico op omzetverlies. Hiervan is sprake in de bouw en de zorg.
bron:nvm
 
   ► nieuwsoverzicht