Huyswinckel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Huyswinckel Makelaardij Huyswinckel Zaltbommel Makelaardij Vastgoed

Blok loodst huurverhoging door senaat

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de inkomensafhankelijke huurverhoging, waarmee het kabinet het scheefwonen wil tegengaan.

37 Eerste Kamerleden stemden met het plan in, 36 stemden tegen. De huurverhoging is ook bedoeld om de verhuurders een heffing aan de schatkist te laten betalen van 1,75 miljard euro. Die komt later aan de orde. Coalitiepartner PvdA zei grote bezwaren te zullen maken tegen de verhuurdersheffing als corporaties daardoor onvoldoende meer kunnen investeren.

De discussie in de senaat ging vooral over deze verhuurdersheffing, waarmee de extra inkomsten moeten worden afgeroomd. Dat is goed voor de schatkist, maar lokaal dreigt een ramp, waarschuwt PvdA-senator Adri Duivesteijn. "Als je ziet wat gemeentes op dit moment kwijt zijn aan gronden die op de één of andere manier niet meer kunnen worden afgezet, het totaal stilvallen van het maken van plannen: het is echt onvoorstelbaar. Die macro-effecten zijn naar mijn gevoel mega en overstijgen iedere begrotingssystematiek."

Vormgeving verhuurdersheffing
Maar minister Blok zegt bereid te zijn om 'in de vormgeving van de verhuurdersheffing' te kijken of daar investeringsprikkels geweven kunnen worden. Die moeten dan wel in de Eerste én Tweede Kamer op voldoende draagvlak kunnen rekenen. Dat bleek voor de PvdA voorlopig voldoende. De Tweede Kamer bespreekt woensdag deel twee van het woonplan, waarin deze verhuurdersheffing wordt behandeld. Deze moet het extra huurgeld afromen zonder dat de corporaties stoppen met investeren.

Voor een meerderheid in de Eerste Kamer sloot Blok een deal met D66, ChristenUnie en SGP. Als de PvdA-senatoren daaraan gaan morrelen kan dit 'totaalpakket' ook weer op de tocht komen te staan, zegt D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold. "Je kunt er niet zomaar één bouwsteen uithalen. Als de PvdA in de Eerste Kamer echt meent dat te veranderen, dan moet het terugkomen en moeten we maar eens even kijken of het nog een evenwichtig pakket is."
bron:bnr

makelaar zaltbommel huyswinckel facebook     makelaar zaltbommel huyswinckel twitter
 
   ► nieuwsoverzicht