Huyswinckel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Huyswinckel Makelaardij Huyswinckel Zaltbommel Makelaardij Vastgoed

Betaal minder voor uw inboedelverzekering: 8 tips

inboedel makelaar zaltbommelAls uw spulletjes beschadigd zijn of gestolen worden, is het wel zo fijn als de verzekeraar de schade kan vergoeden. Hiervoor is een goede inboedelverzekering belangrijk, maar dat mag niet te veel geld kosten. Hoe krijgt u een goede dekking voor een zo laag mogelijke prijs?

Volgens onderzoek van de NMa (voorloper van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) kan een jonge alleenstaande door over te stappen al snel 48 euro per jaar besparen. Bij een jong gezin is dit 40 euro en bij een gepensioneerd stel zelfs 63 euro. Overstappen is één manier om te besparen op uw verzekering. Hieronder staan 8 tips om uw inboedel iets goedkoper te verzekeren.

1. Vergelijk jaarlijks uw huidige inboedelverzekering met andere polissen
Het is nooit verkeerd om regelmatig te kijken of het gras elders groener is. Dit geldt voor spaarrentes en energietarieven, maar ook voor bijvoorbeeld inboedelverzekeringen. In het afgelopen jaar stegen premies bij eenderde van de inboedelverzekeringen gemiddeld met 10,6 procent (voor huurders, de verhoging van de assurantiebelasting niet meegerekend). Een op de vijf polissen werd juist goedkoper. Doordat premies niet allemaal gelijk stijgen of dalen kan het goed zijn dat de goedkoopste verzekering van vorig jaar nu niet meer zo voordelig is. Probeer meerdere vergelijkingssites en kijk bij de verzekeraar zelf om te zien waar u een goede verzekering krijgt voor de best mogelijke prijs.

2. Let op of de dekking wel bij u past
U kunt geld besparen door nog eens goed naar uw dekking te kijken. Hierbij gaat het niet zo zeer om het gedekte bedrag, maar meer om of schade in bepaalde gevallen gedekt wordt. Als schade of diefstal gedekt wordt in gevallen die bij u niet voorkomen, betaalt u waarschijnlijk een te hoge premie (dekking voor diefstal van spullen in de tuin is niet nodig als u op de tiende verdieping van een flat woont). In andere gevallen kunt u juist besparen door te zorgen dat deze dekking wel in uw verzekering zit, zodat u bij schade aan tuinmeubilair niet veel zelf betaalt.

3. Kiezen voor inboedelwaardemeter of premier risque
Alle inboedelverzekeringen proberen onderverzekering tegen te gaan door een hoger bedrag aan dekking te geven dan uw inboedel daadwerkelijk waard is. Bij sommige verzekeringen geeft u niet de waarde van uw inboedel op, maar wordt die via een inboedelwaardemeter berekend. De waarde van uw inboedel wordt dan bepaald aan de hand van een aantal gegevens van uzelf en uw woning. Via gegevens als oppervlakte van de woning, het netto inkomen en gezinssamenstelling bekijkt de verzekeraar hoeveel uw inboedel waarschijnlijk waard is. Hierbij zit een garantie tegen onderdekking, uw inboedel wordt op bepaalde onderwerpen onbeperkt gedekt. 65 procent van de verzekeringen maakt hiervan gebruik.
Bij de rest, zogenoemde premier risque verzekeringen, geldt wel een maximaal bedrag, van bijvoorbeeld 100.000 of 150.000 euro. Hierbij zul je niet snel onderverzekerd zijn, maar er is de premie waarschijnlijk toch iets hoger. Door voor het tweede type inboedelverzekering te kiezen bent u wellicht duurder uit.

4. Inboedelverzekering in pakket is vaak goedkoper
Inboedelverzekeringen zijn wel los af te sluiten, maar veel mensen kiezen toch voor een woonpakket met daarbij een aansprakelijkheidsverzekering en in het geval van huiseigenaren ook een opstalverzekering. Door voor een pakket te kiezen kunt u bij veel verzekeraars korting krijgen. Het is handig om ook te kijken of drie losse polissen toch goedkoper zijn, maar dan kunt u bij schade wel de kans hebben dat u met drie verschillende verzekeraars moet een vergoeding moet regelen.

5. Beveilig uw huis beter voor een lagere premie
Wilt u minder betalen voor uw inboedelverzekering dan kunt u korting bedingen door uw woning beter te beveiligen. Dit klinkt logisch, voor de verzekeraar is minder kans op inbraak. Als u bij het Keurmerk Veilig Wonen van de politie een certificaat Beveiligde Woning kunt regelen voor uw geven veel verzekeraars zo 10 tot 20 procent premiekorting. Bij toekenning van het certificaat wordt onder meer gelet op sloten op ramen en deuren, maar ook op rookmelders en buitenverlichting. De beveiliging van uw woning verbeteren of controleren kan bij een zogeheten PKVW-bedrijf. Dit zijn honderden bouwbedrijven in Nederland.
 
6. Verhoog het vrijwillig eigen risico
Net als bij andere verzekeringen hebben ook sommige inboedelverzekeringen een eigen risico. Als u schade hebt, komt een deel bij u zelf terecht. Er zijn ook verzekeringen waarbij u korting kunt krijgen door een hoger vrijwillig eigen risico te nemen, net als bij een zorgverzekering. Als u hiervoor kiest, dan is het wel verstandig om genoeg spaargeld achter de hand te houden zodat u dit risico kunt betalen.

7. Maak foto’s van uw bezittingen en bijbehorende aankoopbewijzen
Als uw inboedel beschadigd of gestolen is en u wilt claimen bij de verzekeraar, dan is het belangrijk dat u bezittingen en de waarde kunt bewijzen. Zorg daarom dat u van waardevolle bezittingen foto’s hebt en ook aankoopbewijzen bewaard hebt. Zo staat u sterk in een discussie met de verzekeraar over te claimen schade.

8. Meld uw verzekeraar dat u lang van huis bent
Gaat u op wereldreis of hebt u het huis een tijd te koop staan terwijl u al iets anders gevonden hebt? Meldt dit dan aan uw verzekeraar. Als uw huis langer dan 2 maanden leeg staat en u hebt dit niet gemeld, kan de verzekeraar beslissen geen vergoedingen uit te keren bij schade of diefstal. Wellicht dient u een hogere premie te betalen tijdens de maanden afwezigheid. Ook zijn er ook speciale wereldreisverzekeringen voor mensen die lang van huis zijn.
bron:telegraaf

makelaar zaltbommel huyswinckel facebook     makelaar zaltbommel huyswinckel twitter
 
   ► nieuwsoverzicht