Huyswinckel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Huyswinckel Makelaardij Huyswinckel Zaltbommel Makelaardij Vastgoed

Je huis in 2012

Ook komend jaar kun je profiteren van de verhoogde grens voor de Nationale Hyptheekgarantie en de fiscale tegemoetkoming bij dubbele woonlasten. De overheid hoopt zo de woningmarkt uit het slop te trekken.
Gemeenten zijn wat minder scheutig: de OZB gaat in veel gemeenten opnieuw omhoog, ondanks de gedaalde huizenprijzen. We zetten de belangrijkste maatregelen voor huizenbezitters op een rij.
 
Overdrachtsbelasting
Sinds juli 2011 is de overdrachtsbelasting voor huizenkopers verlaagd van zes procent naar twee procent. Dat blijft zo tot juli 2012.
 
Dubbele lasten
Heb je een nieuwe woning gekocht, maar raak je je oude huis aan de straatstenen niet kwijt? Dan komt de overheid je ook komend jaar tegemoet. Je kunt de dubbele hypotheeklasten drie jaar aftrekken. Heb je je ouder huis in 2009 te koop gezet, dan heb je dus ook komend jaar nog recht op hypotheekrenteaftrek over deze woning. Deze maatregel eindigt in 2013.
Ook voor de nog leegstaande toekomstige eigen woning (bijvoorbeeld een huis dat nog in aanbouw is) mag je de rente drie jaar aftrekken.
 
Tijdelijke verhuur
De regeling waarbij mensen na een verhuurperiode weer recht hebben op hypotheekrenteaftrek blijft ook nog een jaar bestaan. Heb je je oude woning verhuurd, dan mag je na afloop van weer opnieuw hypotheekrente aftrekken. Voorheen mocht dat niet: dan belandde je oude huis bij verhuur naar box 3 (inkomen uit sparen en beleggen) en kon deze na verhuur niet meer terugkeren in de fiscaal gunstiger box 1.
 
NHG
De verhoogde grens van 350.000 euro voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) blijft nog tot 1 juli 2012 van kracht. Daarna wordt de grens voor wat mensen met NHG kunnen lenen in drie stappen verlaagd naar het oude niveau van 265.000 euro. Vanaf 1 juli komt de grens op 320.000 euro te liggen, een jaar later op 290.000 euro en per 1 juli 2014 op 265.000 euro. De verhoging werd ingevoerd om de woningmarkt te stimuleren. Wie kiest voor een hypotheek met NHG voorkomt dat bij gedwongen verkoop een restschuld overblijft, aangezien de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen garant staat. Door deze constructie geven banken jou bovendien rentekorting.
 
Waterschapslasten
Eigenwoningbezitters betalen volgend jaar bijna drie procent hogere waterschapslasten. Daarmee komt de gemiddelde rekening voor een huishouden uit op 313 euro. Er zijn wel regionale verschillen. Volgens de Vereniging Eigen Huis komt de grootste kostenstijging (ruim 11 procent) voor rekening van waterschap Reest en Wieden (Overijssel en Drenthe). In waterschap Delfland (Zuid Holland) stijgt de rekening voor het derde jaar op rij met bijna acht procent.
Inwoners van die regio betalen ook de hoogste rekening: gemiddeld 419 euro. Ingezetenen van waterschap De Dommel (Midden-Brabant) zijn ruim de helft goedkoper uit. Zij betalen het laagste terief: 204 euro. Alleen in waterschap Zuiderzeeland (Flevoland en Noordoostpolder) gaan de tarieven flink omlaag: met bijna 7 procent.
 
OZB
Wie had gehoopt minder gemeentelijke belastingen te hoeven betalen omdat de huizenprijzen dit jaar zijn gedaald, komt bedrogen uit. Een inventarisatie van de Vereniging Eigen Huis wijst uit dat de onroerende zaakbelasting (OZB) komend jaar met gemiddeld 3,9 procent omhoog gaat. In ruim 90 procent van de 114 onderzochte gemeenten gaan eigenwoningbezitters meer OZB betalen, terwijl de gemiddelde WOZ-waarde juist met gemiddeld 3,4 procent is gedaald.
 
Rioolheffing
De rioolheffing stijgt in de onderzochte gemeenten met gemiddeld 4,3 procent. Dit jaar betaalde een meerpersoonshuishouden hiervoor gemiddeld 183 euro. Dit wordt komend jaar 191 euro.
 
Afvalstoffenheffing
De afvalstoffenheffing daalt landelijk wel: met 1,1 procent. Per saldo stijgen de totale gemeentelijke woonlasten (die bestaan uit OZB, rioolheffing en afvalstoffenheffing) komend jaar met gemiddeld 2,15 procent. Eigenwoningbezitters met een gezin betalen volgend jaar gemiddeld 15 euro meer aan gemeentelijke lasten: 684 euro, tegen 669 euro dit jaar.
De verschillen tussen gemeenten zijn wel groot. Gezinnen in het Noord-Hollandse Laren (+11,7 procent), Schiedam ((+10,6 procent) en Rotterdam (+9,1 procent) zien de gemeentelijke woonlasten relatief fors dalen. In Veldhoven (-7,2 procent) en Aalten (-5,9 procent) daalt de rekening het sterkst.
 
Hogere energierekening
De energierekening zal in 2012 tussen de 115 en 130 euro hoger uitvallen bij een gemiddeld jaarverbruik van 3.500 kWh en 1.800 m3 gas, zo meldt vergelijkingssite gaslicht.com. Dit is te wijten aan een combinatie van hogere leveringstarieven, netbeheerkosten en energiebelasting.
 
Recht van overpad
Vanaf 1 januari kunnen mensen voor het eerst in de geschiedenis automatisch recht van overpad krijgen op iemands erf. Dit heeft te maken met de invoering van het nieuwe Burgerlijk Wetboek in 1992, waarin staat vermeld dat iemand na twintig jaar door verjaring automatisch het recht van overpad kan krijgen.

bron: z24 

Wilt u ook uw huis verkopen in 2012, kijk hier.

 
   ► nieuwsoverzicht