Huyswinckel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Huyswinckel Makelaardij Huyswinckel Zaltbommel Makelaardij Vastgoed

Veel interesse woningbezitters voor zonnepanelen

Maar liefst 300.000 woningbezitters overwegen op korte termijn zonnepanelen te laten plaatsen op hun dak. Dit aantal zou nog veel hoger zijn als er meer duidelijkheid zou zijn over de investeringskosten, regelgeving en terugverdientijd.

Dit blijkt uit een onderzoek van USP Marketing Consultancy, in opdracht van brancheorganisatie Uneto-VNI. Het onderzoek vond plaats naar aanleiding van Solar Days, een landelijk evenement dat deze week aandacht vraagt voor de mogelijkheden van zonne-energie.

Woningeigenaren die overwegen om zonnepanelen aan te schaffen doen dat om hun energierekening omlaag te brengen en uit zorg voor het milieu. Opvallend is het verschil in investeringsbereidheid tussen lagere en middeninkomens en hogere inkomens. Van de woningeigenaren met een netto maandinkomen van meer dan 3.000 euro overweegt 15% om zonnepanelen te plaatsen. Dat is drie maal zo veel als onder woningeigenaren met een netto maandinkomen dat lager is dan 1.675 euro. Ook onder hoger opgeleiden is het aandeel dat zonnepanelen overweegt beduidend hoger.

De meest genoemde redenen om geen zonnepanelen aan te schaffen zijn de verwachte investeringskosten. 42% van de consumenten weet  niet hoe de prijs van elektriciteit uit zonnepanelen zich verhoudt tot reguliere elektriciteit. Ongeveer een derde (33%) denkt dat stroom uit zonnepanelen goedkoper is, 14% denkt dat die duurder is. Gemiddeld denkt men dat de aanschafkosten van zonnepanelen in elf jaar zijn terugverdiend met de besparing op de energiekosten. Bijna vier op de tien respondenten (37%) heeft geen idee van de terugverdientijd. Voor de plaatsing van zonnepanelen is nog slechts hoogst zelden een vergunning nodig. Slechts 19% van de consumenten is hiervan op de hoogte.

Volgens Uneto-VNI voorzitter Marcel Engels is het juist nu interessant om te investeren in zonne-energie. "Uit de consumentenprijsindex van het CBS blijkt dat de energieprijzen over de afgelopen vijftien jaar drie keer zo snel zijn gestegen als de prijzen van andere goederen en diensten. De prijzen van energie zijn in 2011 zelfs met 9 procent gestegen. In 2012 gaat een gemiddeld huishouden 156 euro per maand betalen voor gas en elektriciteit, dertien euro meer dan het voorgaande jaar. Als gevolg van de prijsstijgingen van fossiele brandstoffen én verbetering van rendementen zijn investeringen in zonne-energie nu al rendabel."
bron:nvm
 
   ► nieuwsoverzicht