Huyswinckel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Huyswinckel Makelaardij Huyswinckel Zaltbommel Makelaardij Vastgoed

'Overheid moet duidelijkheid verschaffen'

Het overgrote deel van de huizenbezitters denkt niet over verhuizen zolang de overheid geen duidelijkheid verschaft over hypotheekrenteaftrek en de overdrachtsbelasting. Ook starters op de woningmarkt verkeren in verlammende onzekerheid. Bijna de helft schort zijn plannen om een woning te kopen op. Dit blijkt uit een enquête van De Hypotheker, die door zo’n 1.200 mensen is ingevuld.

De hypotheekketen deed dit onderzoek in aanloop naar de verkiezingen. Onderzocht is welke voorgestelde maatregelen uit de verkiezingsprogramma’s eventuele verhuisplannen beïnvloeden.

Alle belangrijke maatregelen kwamen in de enquête aan bod. Van verhoging van het eigen woningforfait tot handhaving van de NHG-grens op 350.000 euro, van de beperking van de hypotheekrenteaftrek boven de 500.000 euro tot de geleidelijke afbouw van de hypotheekrenteaftrek over een periode van 30 jaar.

Driekwart van alle huizenbezitters wacht met het kopen van een nieuwe woning tot het eigen huis is verkocht. Het handhaven van de lagere overdrachtsbelasting op 2 procent is voor eveneens 75 procent van de ondervraagden van grote invloed op eventuele verhuisplannen. Dit geldt voor starters, voor mensen die hun huis te koop hebben staan en voor mensen die hun woning (nog) niet in de verkoop hebben.

Daarnaast blijkt dat mensen wachten op duidelijkheid over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek. De helft van de starters geeft aan dat ze eerst willen weten of de hypotheekrenteaftrek straks nog geldt bij aflossingsvrije hypotheken of in hoeverre de hypotheekrenteaftrek geleidelijk afgebouwd wordt. De maatregelen die voorgesteld worden door de politieke partijen hebben een grote invloed op de verhuisbereidheid van starters.

"Het is duidelijk dat de consument antwoorden verwacht van de politiek", zegt Paul van der Meijs directeur van De Hypotheker. "Taak van de politici om duidelijkheid te scheppen. Consumenten kunnen best omgaan met slecht nieuws, maar hun plannen niet bouwen op onzekerheid".

Maatregelen als verhoging van het eigen woningforfait (21 procent), handhaving van de NHG grens (25 procent) op 350.000 euro en het belastingvrij kunnen helpen bij aankoop door ouders (19 procent) hebben een veel beperkter effect op de verhuisbereidheid.
bron:nvm
 
   ► nieuwsoverzicht