Huyswinckel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Huyswinckel Makelaardij Huyswinckel Zaltbommel Makelaardij Vastgoed

Huiseigenaren hoeven niet in paniek te raken

Vrijdag lekte uit dat het nieuwe kabinet de hypotheekrenteaftrek ook voor bestaande huiseigenaren wil beperken. Benauwd hoeven zij het niet te krijgen; ook de inkomstenbelasting gaat omlaag.

Het maximumpercentage waartegen huizenbezitters de hypotheekrente kunnen aftrekken, wordt geleidelijk verlaagd van 52 naar 38 procent, voor nieuwe én bestaande huiseigenaren. VVD-leider Rutte verbreekt hiermee zijn verkiezingsbelofte om de aftrek voor bestaande gevallen onaangeroerd te laten. Maar de VVD-achterban (veel hoge inkomens en veel huiseigenaren) hoeft niet meteen in paniek te raken. Voor de meeste huiseigenaren heeft deze maatregel weinig consequenties. Een deel van de woningbezitters zal er juist op vooruitgaan.

Om de gevolgen van deze aftrekbeperking te kunnen schetsen, moeten een aantal aannamen worden gedaan. De uitgelekte plannen zijn nog niet definitief.

Volgens het plan wordt de aftrek vanaf 2014 afgebouwd in een traag tempo van een half procentpunt per jaar. Het maximum aftrekpercentage gaat van 52 naar 38 procent, maar het kabinet neemt daar tientallen jaren de tijd voor. Ter compensatie gaat ook de inkomstenbelasting omlaag. Het hoogste tarief daalt van 52 procent naar 49 procent, en het op een na hoogste tarief zakt van 42 naar 38 procent.

Hoe dit financieel uitpakt voor huidige huizenbezitters hangt vooral af van de hoogte van de hypotheek. Neem een tweeverdienershuishouden met een hypotheek van vier ton, dat nu alle rente kan aftrekken tegen het toptarief van 52 procent (het huishoudinkomen moet dan ruim boven de 130 duizend euro bruto liggen). Dat gezin is jaarlijks 2.800 euro netto meer kwijt aan hypotheekrente als de maximale aftrek 38 procent is. Maar dat lage tarief geldt dus pas over ruim twintig jaar. Bovendien is vier ton een bovenmodale hypotheek (de gemiddelde huizenbezitter heeft zo'n 230 duizend euro eigenwoningschuld). Voor de meer modale huizenbezitter stijgen de rentelasten met enkele tientjes per jaar. De stijging van de btw en de zorgpremies hakken er vermoedelijk harder in.

Daarbij komt dat de inkomstenbelasting wordt verlaagd. Dat voordeel compenseert de lagere aftrek goeddeels. Een aftrekbeperking raakt huizenbezitters met een lage of geen hypotheek bovendien niet of nauwelijks, terwijl zij wel profiteren van een belastingverlaging. Of huurders erop vooruitgaan is onzeker, want het nieuwe kabinet wil meer huurverhogingen toestaan.
bron:volkskrant

     
 
   ► nieuwsoverzicht