Huyswinckel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Makelaardij Vastgoed Zaltbommel Huyswinckel Makelaardij Huyswinckel Zaltbommel Makelaardij Vastgoed

Floriade Venlo geopend voor publiek

De Floriade in Venlo is vanaf vandaag (5 april 2012) geopend voor het publiek. Tijdens de Wereldtuinbouwtentoonstelling tot 7 oktober zijn verschillende duurzame paviljoens, tuinen en bouwwerken te aanschouwen door een internationaal publiek.

Het Floriadepark is 66 hectare groot en omvat vijf ‘werelddelen’ die als deelgebieden worden gescheiden door bosstroken. Elk werelddeel heeft zijn eigen decor, programma en activiteiten.

Innovatoren
Bij binnenkomst valt het door Jo Coenen & Co Architekten ontworpen entreegebouw Innovatoren direct op als eerste blikvanger van de tentoonstelling. Het complex bestaat uit een zeventig meter hoog kantoorgedeelte en een langgerekt, golvend ‘atrium’.

De zeventig meter hoge kantoortoren bestaat uit twaalf verdiepingen, waarvan de bovenste gaat dienen als tentoonstellingsruimte. Het deels geïntegreerde atrium en de eerste etage worden gebruikt als publieke ruimte voor de Floriade. De organisatie van de tuinbouwexpo houdt tijdens het evenement kantoor op de vijfde verdieping.

De Floriade is te bereiken via een 120 meter lange voetgangers- en fietsersbrug. Dit bouwwerk is ontworpen door Edwin Megens (Movares) en Gerard Extra Architect en in 24 uur op zijn plek gezet. De brug beschikt over duurzame eigenschappen: zo wordt de brug gedragen door een woud van massieve FSC-houten kolommen. Ook de leuning van de brug is van dit type hout.

Villa Flora
Villa Flora is het tweede herkenningspunt in het park en wordt ook wel het ‘groenste kantoorpand van Nederland’ genoemd. Het paviljoen is ontworpen door Jón Kristinsson en is geleed in achter elkaar gelegen strookvormige bouwdelen. De voorste en langste strook is een pergola, die dient als entree. Daarachter ligt een drie-en-een-halve strook lange kasruimte. De kortste strook is het kantoorgedeelte.

Door het park zijn diverse duurzame tuinen aangelegd. Een opvallend paviljoen te midden van deze tuinen is het substraatpaviljoen, ontworpen door architectenbureau Böhtlingk architectuur. Het bouwwwerk van BVB Substrates wordt in een heuvel gebouwd en bevat een houten arena met zitplaatsen die doorloopt in de overdekte tentoonstellingruimte.

Imkerpaviljoen
De Nederlandse Bijenhouders Vereniging wil met hun ‘Be a bee’-paviljoen op de Floriade afrekenen met ‘oubollige’ vooroordelen over imkers. Het architectenbureau meier + moor architecture and design maakte het ontwerp voor het bouwwerk dat is gebaseerd op de vorm van een beschermende bijenkap.

Het paviljoen is een wit volume dat omtrokken is door een stalen gordijn. Binnen in het gebouw leert de bezoeker meer over de belevingswereld van de bij door aan bloemen te ruiken en te ervaren hoe het leven in een bijenkast is.

De Floriade is nog tot 7 oktober te bezoeken. Op de website van de Wereldtuinbouwtentoonstelling zijn alle paviljoens en tuinen te vinden. Na de tentoonstelling worden de meeste paviljoens op dezelfde plek gebruikt in het nieuw te ontwikkelen duurzame bedrijventerrein VenloGreenpark.

Klik hier om de video af te spelen

bron: architectenweb

 
   ► nieuwsoverzicht